Couperose

Wat is couperose en diffuse roodheid?

Bij couperose is er sprake van zichtbare haarvaatjes, roodheid, spinnetjes en wijnvlekken in het gezicht, wat als zeer Couperose en roodheidstorend kan worden ervaren. De oorzaak ligt bij de (genetische) zwakte in de wanden van de oppervlakkig gelegen haarvaten, met zichtbare vaatjes tot gevolg.

Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.. Ze verschijnen voornamelijk op de wangen, neus en op de kin. Door met een vingertop op het vaatje te drukken verdwijnt de roodheid eventjes, om na een paar tellen weer volledig terug te keren. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Een aantal factoren of prikkels kunnen een bijdrag leveren aan het ontstaan:

  • Erfelijkheid
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Huidtype: mensen met lichtere huidtypen hebben vaker couperose
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik

De aandoening is succesvol en snel te verbeteren door het gebruik van IPL (Luminette). Meestal zijn er niet meer dan 2 à 3 couperosebehandelingen nodig (met tussenpauzes van 4 weken) voor een zeer langdurig resultaat.

Wat kun je zelf doen aan couperose?

Om couperose preventief te voorkomen is het raadzaam zoveel mogelijk prikkels te vermijden. Zo voorkom je dat bloedvaatjes kunnen gaan uitzetten. Bescherm je huid dus zo veel mogelijk tegen zonlicht en en drink niet te veel alcohol. Thuisproducten, zoals serums met anti-oxidanten, helpen om ontstekingsreacties te verminderen. Dit is belangrijk om een gezonde functionaliteit van je bloedvaten te behouden.

Dagelijkse gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge SPF (Sun Protection Factor) is essentieel om zonneschade, en dus de meeste vormen van couperose, te voorkomen. Couperose is een aandoening die niet vanzelf overgaat. De toestand kan in de loop der jaren soms stabiel blijven maar soms zelfs ook uitbreiden; bijvoorbeeld naar de hals of het decolleté.

 

Contact