IPL ontharing

IPL = intense pulsed light

Intense Pulsed Light, ofwel IPL-ontharing, is een techniek waarbij licht wordt gebruikt om haren te verwijderen. Bij IPL wordt de huid geflitst met licht van specifieke golflengtes. De haren in het behandelde gebied absorberen de energie van dit licht waarbij het haarwortelzakje een hoge temperatuur bereikt en wordt vernietigd. Lichttherapie is ook geschikt voor diffuse roodheid.

Waarom zijn meerdere behandelingen nodig?

Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig omdat niet alle haarfollikels zich gelijktijdig in de kwetsbare fase van de haargroeicyclus bevinden. Gemiddeld zijn er 8 à 10 IPL-behandelingen met tussenpozen van 6 weken nodig om het meeste zichtbare haar te verwijderen. Andere factoren zoals de eigen huidskleur (Fitzpatrick Scale), haarkleur, haarstructuur en haardichtheid spelen een rol bij de behandeling met IPL. Over het algemeen werkt IPL het beste bij donkere haren op een lichte huid.

Medische apparatuur

IPL ontharing Groningen
Medische IPL apparatuur

Een IPL-behandeling is zowel geschikt voor ontharing om schoonheidsredenen als voor ontharing op medische indicatie. De meeste zorgverzekeraars vergoeden IPL-behandelingen niet. Apparatuur die wordt gebruikt moet medische standaard zijn om de kans op bijwerkingen te zo klein mogelijk te maken. IPL-apparaten die consumenten zelf kunnen aanschaffen om thuis te gebruiken hebben over het algemeen een te lichte intensiteit om effectief te zijn.

Voor wie is IPL-ontharing geschikt?

IPL ontharing is, in tegenstelling tot scheren, harsen of epileren, een duurzame methode om haargroei tegen te gaan. Dit betekent jarenlang niet meer scheren of harsen na een succesvolle kuur van meerdere IPL behandelingen. Om gebruik te maken van IPL is het noodzakelijk dat de haartjes over voldoende pigment beschikken. Het haarpigment absorbeert namelijk de lichtenergie en zet dit om in warmte. IPL is dus niet effectief bij grijze, blonde of rode haren, vanwege het gebrek aan pigment in deze haren. Een IPL-behandeling werkt het beste op een lichtere huid.

Zijn er risico’s?

Bij de IPL-behandeling wordt uw huid niet blootgesteld aan extra uv-straling. Uv-straling heeft namelijk een andere golflengte. Een IPL-behandeling verhoogt de kans op huidkanker dus niet. Grote moedervlekken kunnen beter niet met IPL-licht worden behandeld, omdat die veel energie absorberen, waardoor beschadiging kan optreden. Bij een IPL-behandeling bestaat een kleine kans dat er te veel warmte in de huid ontstaat. Daardoor kunnen brandwondjes ontstaan die voor tijdelijk kleurverschil in de huid zorgen. Het pigment kan eerst wat donkerder kleuren om daarna juist wat lichter te worden dan de normale huidskleur. Het pigmentverschil kan enkele weken tot maanden aanhouden, maar herstelt meestal volledig.

De behandeling

Tijdens de behandeling dragen u een bril om de ogen te beschermen. Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht en het IPL-apparaat op de huid gezet. De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen de huid tikt. De behandeling kan enigszins gevoelig zijn, vooral als het gebied erg behaard is. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed. Een behandeling duurt tussen de 10 en 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan die na enkele uren tot een dag verdwijnt. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen en niet scrubben. Het effect van een behandeling ziet u niet direct, maar na twee tot drie weken.