Pigmentvlekken/zonneschade

Wat is zonneschade?

 

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen UV-straling en zorgt ervoor dat die onschadelijk wordt gemaakt en niet doordringt tot in de diepere huidlagen. Hierdoor wordt de kans op huidkanker en schade in het weefsel kleiner. Als je in de zon zit, maakt de huid  meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Maar als je jarenlang te lang en zonder bescherming in de zon zit, beginnen de cellen die pigment maken (melanocyten) een te veel pigment aan te maken. Er is dan sprake van een ophoping aan pigment, wat voor donkere vlekken op je huid zorgt. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken of ouderdomsvlekken (lentigo). Deze vlekken worden geassocieerd met huidveroudering.

Pigmentvlekken of ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid, zoals op de rug van je hand, of in je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Sommige mensen hebben meer ouderdomsvlekken dan andere. Als je veel pigmentvlekken hebt, bijvoorbeeld op je handen, kan dat je er ouder doen uitzien. Vaak zijn pigmentvlekken goed te behandelen met IPL, en zijn nieuwe vlekken te voorkomen door de juiste farmaceutische crèmes te gebruiken.

Melasma of zwangerschapsmasker

Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Als je een zwangerschapsmasker hebt, krijg je donkere vlekken in je gezicht. De vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap en worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen, vandaar de benaming. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling. Maar bij sommige vrouwen houdt een zwangerschapsmasker aan, ook nadat de zwangerschap voorbij is. Als je van je melasma af wilt, zijn er diverse mogelijkheden, zoals een behandeling met IPL.

Behandeling van ouderdomsvlekken

Je kunt beter niet wachten tot er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. Zonneschade wordt namelijk in de huid opgeslagen. Bij Huidverbetering Groningen hebben we verschillende mogelijkheden om pigmentvlekken te behandelen. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend consult. We kijken goed naar je huid en adviseren je over behandelingen en producten die jouw huid weer in een goede conditie krijgen en houden.

Geef mij advies op maat tijdens een gratis consult