Rosacea

Rosacea: Onze huid is de eerste barrière tegen de buitenwereld. Hij is uitgerust om zich tegen allerlei aanvallen van buitenaf te beschermen. Denk daarbij aan bacteriën, gisten en sommige schimmels. Maar ook tegen fysieke aanvallen – als je een wond(je) oploopt – en tegen straling en vervuiling. Zoals alle weefsels blijft de huid alert door een basisniveau van actieve bescherming van het immuunsysteem of anti-inflammatoire reacties te handhaven. Maar als cellen gestrest raken (bijvoorbeeld door UV-straling of een bacteriële infectie) stijgt het ontstekingsniveau van de weefsels, omdat ze proberen de schade te herstellen of het probleem te verhelpen. Als zo’n ontstekingsreactie voor de huid te extreem is, kan de huid rood worden, zwellen of pijn doen.

Rosacea: een chronische ontstekingsreactie

Rosacea is een aandoening waarbij er sprake is van chronische ontstekingsreacties in de wanden van de oppervlakkige haarvaatjes en in de huid. De symptomen variëren van mild blozen, diffuse roodheid (erytheem), zichtbare haarvaten en bultjes tot extremere vormen hiervan. Vanwege deze symptomen wordt de aandoening vaak verkeerd gediagnosticeerd als acné. Hoewel rosacea redelijk veel voorkomt, wordt de conditie nog steeds niet goed begrepen. In Europa heeft 1 op de 10 personen in meer of mindere mate last van deze aandoening. Rosacea kan niet genezen worden, maar het is zeker mogelijk om de symptomen te verbeteren zodat het voor de patiënt – naast het huidgevoel, ook geestelijk – draaglijker wordt.

 

Hoe ontstaat rosacea?

Op dit moment onderscheiden we verschillende subtypes van rosacea, bijvoorbeeld erythematotelangiectatic (permanente roodheid) en papulopustulare (zichtbare bultjes). Een aantal factoren kunnen de symptomen van rosacea verergeren. Verschillen in temperatuur, sporten, zonlicht, emotionele stress, angst en kou of wind zijn welbekende triggers. Sommige soorten voedsel kunnen ook een negatief effect hebben, zoals alcohol, cafeïne, voedsel met veel histamines (rode wijn, oude kaas en varkensvlees) en pikant voedsel. Onafhankelijk van genetische aanleg en externe factoren lijkt het erop dat er sprake is van een disbalans van 2 systemen in de huid: het neurovasculaire systeem en het imuunsysteem. Neurovasculaire onbalans lijkt bij te dragen aan uitzetting van de bloedvaten in het gezicht en verhoogt de toevoer van bloed tijdens bepaalde triggers. Er blijkt ook lekkage te zijn van het vasculaire systeem. De respons van het immuunsysteem lijkt ook van slag bij deze aandoening. Door de chronische inflammatie lijkt het erop dat dit langdurige veranderingen veroorzaakt in het immuunsysteem.

 

Rosacea succesvol behandelen

Het is van groot belang om niet alleen de symptomen van rosacea te verlichten, maar ook de huidconditie te verbeteren zodat de huid in zijn geheel beter gaat functioneren, meer weerstand heeft en de versnelde huidveroudering wordt geremd. Behandelingen als microdermabrasie, chemische peelings en bepaalde producten kunnen een negatieve uitwerking hebben, maar vasculaire lasers en IPL-behandelingen zijn juist weer met veel succes in te zetten tegen rosacea. Bij diffuse roodheid (zonder zichtbare haarvaatjes) is het gebruik van IPL op een lage intensiteit een effectieve manier om de roodheid te verbeteren. Bij zichtbare haarvaatjes of bultjes kan beter gebruik gemaakt worden van Laser of IPL op een hogere intensiteit om de probleemveroorzakende haarvaatjes dicht te schroeien.

 

Geef mij deskundig advies op maat